Innan du lånar

Innan du tar ett privatlån bör du först sätta dig ner och fundera på om du verkligen har råd att betala tillbaka på det och om det finns andra omständigheter som kan påverka din framtida betalningsförmåga. Nu ska vi på privatlana.se visa dig vad du bör göra på innan du lånar.

Kalkylera

Först och främst bör du sätta dig ner och kalkylera på din inkomst och dina utgifter. Titta på din inkomst, dina fasta utgifter och beräkna hur mycket du brukar göra av med utöver de fasta utgifterna, men gör ingen glädjekalkyl.

Kan du dra ner på dina utgifter?

Om din kalkyl kräver att du måste minska på dina vardagsutgifter bör du under några månaders tid bevisa för dig själv att du verkligen kan dra ner på utgifterna innan du tar ett privatlån. Annars kanske du kan ta ett lite mindre lån eller lägga upp det på en längre tid.

Är din inkomst stabil?

Om du har en fast anställning och företaget du jobbar på är stabilt är det förmodligen inget problem att ta ett privatlån om din kalkyl håller, men om du misstänker att din arbetsgivare kommer att börja säga upp personal bör du vara försiktigare.

Om du arbetar på timme, har ett vikariat eller en projektanställning bör du också vara försiktig med att ta ett privatlån, såvida inte du har fått tillräckligt många timmar sedan flera år tillbaka om du är timanställd eller om din projektanställning eller ditt vikariat kommer att pågå i flera år framåt. Är du timställd bör du kalkylera efter den lägsta månadsinkomsten du har haft under det senaste året och om du har ett vikariat eller en projektanställning bör du inte lägga upp privatlånet på en längre tid än vad din anställning varar.

Privatlån hos Leasy