Kreditupplysning

Om du befinner dig i världen av lån har du säkert märkt att det slängs med begreppet kreditupplysning kors och tvärs. Vad en kreditupplysning innebär är inte helt enkelt att veta och särskilt inte om man står inför sitt allra första lån. En kreditupplysning är något som måste göras på alla låntagare innan ett lån beviljas. Det är med hjälp av en kreditupplysning som långivaren kan avgöra om du är en lämplig person att låna ut pengar till genom att titta på bland annat din ekonomi och dina tidigare förfrågningar.

Vi ska i denna artikel titta närmare på hur en kreditupplysning fungerar, vilken information som finns med i den och hur innehållet kan påverka din kreditvärdighet.

Inkomst och anställning

Den allra viktigaste delen i en kreditupplysning är såklart din inkomst och din anställning. Information angående mycket du tjänar, om du är fast anställd samt hur din senast deklarerade inkomst såg ut finns alltså med i detta register. Skulle det vara så att du tjänar med idag än vad du gjorde föregående år (eftersom den deklarerade inkomsten är baserad på föregående år) kan du alltid komplettera din låneansökan med relevanta intyg ifrån din arbetsgivare samt en lönespecifikation.

Om det skulle vara tvärt om, det vill säga att du tjänar mycket mindre eller kanske inte har någon inkomst överhuvudtaget idag, men din deklaration visar på en inkomst bör du självklart inte ta ett lån. Kom ihåg att alltid låna ansvarsfullt, för din egen skull.

Så påverkar inkomst och anställning ditt kreditbetyg

  • En fast anställning sedan flera år och en stabil inkomst ger dig en högre kreditvärdighet.
  • Ett deltidsjobb och en lägre, oregelbunden inkomst kan sänka din kreditvärdighet.

Lån, skulder och anmärkningar

När en långivare tar en kreditupplysning på en kund kan man se om kunden har andra pågående lån eller krediter. Anledningen till detta är eftersom långivaren måste ta hänsyn till dina utgifter i förhållande till dina inkomster när de avgör din kreditvärdighet. Man ser även om kunden har en eller flera betalningsanmärkningar.

Man kan även självklart se om du har aktiva skulder hos kronofogden. Skulle du ha det kommer det emellertid bli mycket svårt att bli beviljad ett lån, oavsett vilken långivare du vänder dig till. Detta är såklart väldigt rimligt, eftersom du absolut inte bör ta nya lån om du redan har skulder hos kronofogden.

Så påverkar lån, skulder och anmärkningar ditt kreditbetyg

  • Är registret fritt ifrån skulder och anmärkningar är detta såklart optimalt när det gäller ditt kreditbetyg.
  • Om du redan har flera andra skulder att betala av kommer ditt kreditbetyg, som du säkert förstår, att sänkas.
  • Om du har en eller flera betalningsanmärkningar sänks ditt kreditbetyg. Dock är det fullt möjligt att få lån trots betalningsanmärkningar hos en hel del smslångivare.

Levnadssituation

I upplysningen framgår även din civilstatus, det vill säga om du är gift, singel eller sambo samt hur många barn som finns under ditt tak. Självklart har även detta påverkan på ditt kreditbetyg.

Så påverkar levnadssituationen ditt kreditbetyg

  • Om du är gift sedan länge, har en maka som också har en fast anställning och det inte finns mindre barn i hushållet ökar kreditvärdigheten.
  • Är du singel och bor ensam kan din kreditvärdighet sänkas. Detta eftersom man anser att du måste stå för hemmets utgifter ensam.
  • Är du sambo i ett hushåll med mindre barn och din sambo är arbetslös sänks din kreditvärdighet. Detta eftersom du har är hushållets huvudsakliga inkomstkälla och måste försörja flera personer plus ett hem.

Privatlån hos Leasy