Låna till handpenning

Om du ska låna till en bostad är det såklart ett bostadslån som kräver en säkerhet som gäller, men tyvärr får du aldrig låna mer än till 85 % av bostadens pris. De resterande 15 procenten måste du slänga upp själv i form av handpenning till säljaren när ni skriver kontraktet.

Det här innebär alltså att du måste skramla ihop 300 000 kr själv om du köper en bostad som kostar 2 000 000 kr och det kanske inte alltid är så lätt om man inte har lyckats spara något eller har något av värde som man kan sälja. Det är då du kan låna till handpenningen istället genom att ta ett privatlån.

Är det okej att bekosta handpenningen med privatlån?

Ja, det är det. Det är ju så att de flesta banker och kreditbolag inte bryr sig om vad du använder ditt privatlån till, vilket såklart gör att du kan låna till handpenningen. Det enda som krävs är att du är kreditvärdig nog för att få ta ett privatlån även efter att du har tagit ett bolån. Du behöver inte ens säga till banken att du ska använda pengarna för att betala din handpenning.

Tänk bara på att bostaden inte bör kosta mer än drygt 3 300 000 kr om du ska kunna täcka hela din handpenning med ett privatlån eftersom det högsta beloppet brukar vara på 350 000 kr. Sådana lån hittar du såklart på privatlana.se.

Kan man ta ett handpenningslån istället?

Du har säker hört talas om att de svenska bankerna brukar erbjuda något som kallas för handpenningslån, men det är inte någon bra lösning för dig som inte har något sparkapital eller någon tidigare bostad som du ska sälja. Handpenningslånet är bara en tillfällig lösning som ska betalas tillbaka när du flyttar in i din nya bostad, högst sex månader efter att du fick ditt lån. Dessutom får du bara låna 10 % av köpesumman, inte 15 %.

Privatlån hos Leasy